15-ak vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske nastupilo je u nedjelju, 19. svibnja, na 38. Susretu vatrogasnih puhačkih orkestara koji je održan u sklopu 150. obljetnice DVD-a Koprivnica, a u suorganizaciji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Susret je započeo mimohodom i zajedničkim nastupom, a svaki od orkestara izveo je nekoliko skladbi sa svojeg repertoara.

Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovinu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na nizu susreta i natjecanja u zemlji i u inozemstvu. Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

Na otvorenju se sudionicima Susreta obratio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je svima poželio ugodan boravak u Koprivnici te im zahvalio na dolasku i nastupu.