U srijedu, 10. svibnja, u OŠ Antun Nemčić Gostovinski održala se vježba evakuacije sa zamišljenim scenarijem potresa te požara kojeg je prouzrokovao potres. Vježbu je organizirala i provela sama škola u suradnji s Vatrogasnom zajednicom grada Koprivnice, gradskom Javnom vatrogasnom postrojbom te HGSS-om, Crvenim križem, županijskim Zavodom za hitnu medicinu i policijom. Od gradskih vatrogasnih društava sudjelovali su DVD-i Koprivnica, Štaglinec, Draganovec, Jagnjedovec, Starigrad, Herešin, Podravka i Željezničar te JVP Koprivnica s 26 vatrogasaca i sedam vozila. Vježba je provedena prema planu, a nakon toga napravljena je i analiza u kojoj je utvrđeno što je bilo uspješno odrađeno te na čemu treba još poraditi.

Ovakve vježbe evakuacije, ali i općenito pokazne vatrogasne vježbe, nužne su u svim većim institucijama, a posebno školama i drugim odgojnim i obrazovnim ustanovama iz nekoliko razloga. Prvo, cilj je educirati i uvježbati nastavnike i druge zaposlenike kako se ponašati ako do potencijalno prijeteće situacije dođe te kako izvesti djecu na sigurno. S druge strane, djeca na ovaj način uče što treba, a što ne učiniti prilikom evakuacije, a upravo se sudjelovanjem u vježbama ‘navikavaju’ na potencijalno opasne situacije koje inače mogu izazvati strah, paniku te izazvati nelagodu kod osoba koje se prvi puta s takvim situacijama susreću.

Dodatno, pripadnici hitnih službi, a poglavito vatrogasci, sudjelovanjem u vježbama provjeravaju i potvrđuju svoju spremnost te ulaskom u zgradu upoznaju se s rasporedom prostorija što uvelike pomaže u orijentaciji te bržem i efikasnijem odgovoru ako se potres, požar ili neka druga opasnost zaista i dogode.

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice kontinuirano provodi vježbe ovog tipa, a ove je godine u planu napraviti još nekoliko takvih i sličnih vježbi. Ova vježba održana je u sklopu aktivnosti Mjeseca zaštite od požara koji se obilježava tijekom svibnja svake godine i to kao svojevrsni uvod u toplije i suše mjesece, odnosno požarnu sezonu. Ovakvim i sličnim aktivnostima cilj je i podizanje svijesti kod svih građana o važnosti protupožarne preventive te opasnostima koje se potencijalno mogu dogoditi kao posljedica ponašanja svakog pojedinca. Edukacija djece i mladih uvijek je u fokusu koprivničkih dobrovoljnih vatrogasaca, a oni najbolje uče kroz konkretne primjere, poput ove vježbe.