Dolaskom proljeća i lijepog vremena započinje sezona čišćenja vrtova, okućnica i poljoprivrednih površina nakon čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Spaljivanje biljnog otpada strogo je zabranjeno od svibnja (ili ranije ovisno o vremenskim uvjetima) do kraja listopada, a i izvan tih mjeseci treba se držati važnih pravila.

– Kod spaljivanja biljnog otpada potrebno je se držati mjera zaštite. U slučaju spaljivanja građani su dužni odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i gospodarskih objekata, krošnji stabala, električnih vodova i slično. Prostor na kojem se obavlja spaljivanje morao bi se očistiti barem pet metara okolo i trebalo bi pripremiti sredstva za gašenje kao što je voda ili prah. Ako nemate aparate za gašenje, poslužit će i neka improvizacija kao što je lopata, pijesak i slično – objasnio je zapovjednik VZG-a Koprivnica Željko Cvrtila.

U nekim se slučajevima vatra može vrlo lako proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, ali i ugroziti ljudske živote. Zbog toga je važno pri spaljivanju otpada posebnu pozornost obratiti na rukovanje lako zapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Podsjećamo i da je spaljivanje bilo kakvog drugog otpada strogo zabranjeno te kažnjivo zakonom. 2022. godine na Požarnom području Koprivnica zabilježena su 43 požara otvorenog prostora, a 2023. njih 17, većinom u prvoj polovici godine. I ove je godine zabilježeno već nekoliko požara uzrokovanih paljenjem vatre na otvorenom kada uvjeti za to nisu bili povoljni.

– Vatru treba izbjegavati paliti noću ili za vjetrovitog vremena te osoba mora ostati kod mjesta spaljivanja sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Isto tako, bilo bi dobro da se žar polije ili zakopa tako da se kompletno ugasi i u slučaju ako dođe do nekontroliranog širenja da se odmah pozovu vatrogasci – kaže zapovjednik Cvrtila.

Lani je na području cijele Hrvatske zabilježen veći broj požara otvorenog prostora, i to samo u prva tri mjeseca 2023. godine pa je i Hrvatska vatrogasna zajednica na čelu sa Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH, uputila apel građanima da biljne ostatke iz vrtova, voćnjaka i dvorišta ne spaljuju već da je mnogo sigurniji i po okoliš povoljniji način zbrinjavanja – kompostiranje (koje je u Koprivnici besplatno).

– Apeliramo na građane da umjesto spaljivanja, biljne ostatke kompostiraju. Požari stvaraju dugoročnu štetu na biljni i životinjski svijet stoga je ekološki način zbrinjavanja najbolji. Kompostiranjem stvaramo nešto čime pomažemo prirodi i tako ne ugrožavamo prirodu i ne stvaramo visoke financijske troškove koji nastaju prilikom gašenja požara  – poručio je tada glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ujedno i predsjednik VZG-a Koprivnica.

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apelira se na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva)

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili 112.