Vatrogasna zajednica grada Koprivnice u četvrtak, 28. prosinca, održala je završnu godišnju skupštinu na kojoj su se okupili predsjednici, zapovjednici i tajnici koprivničkih dobrovoljnih vatrogasnih društava te gosti – saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić, pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek te predstavnici vatrogasnih zajednica gradova Varaždina, Vrbovca i Čakovca. Na skupštini je donesen program rada i financijski plan za 2024. godinu, a i ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno je čak 164.000 eura. Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, ujedno i predsjednik VZG-a Koprivnica, pozdravio je okupljene te naglasio kako je posljednjih godinu dana došlo do velikih pomaka u radu, kao i činjenicu da je plan rada za godinu na izmaku realiziran.

– Godina je bila vrlo uspješna, posebice zbog uspjeha na natjecanjima, na čelu s DVD-om Koprivnica koji je osvojio drugo mjesto na državnom natjecanju. Osim toga, poslovanje je nakon revizije dovedeno u red, naravno uz pomoć Grada Koprivnice kojem se zahvaljujem, kao i gradonačelniku, i na podršci i na financijskoj potpori. U skladu sa zakonom i našim odlukama veću odgovornost i ovlasti prebacili smo na zapovjednika, a to se pokazalo vrlo dobrim ove godine. Sljedeće godine imamo važne obljetnice u koje se svi moramo uključiti, posebno onu DVD-a Koprivnice koja slavi 150 godina – rekao je Slavko Tucaković.

Zapovjednik VZG-a Koprivnica Željko Cvrtila okupljene je informirao o brojnim događanjima tijekom 2023. godine po pitanju operativne djelatnosti, intervencija, nove opreme, vježbi i natjecanja. Napomenuo je kako je u proljeće održan tečaj kojeg je uspješno završilo 26 novih ispitanih vatrogasaca, a ispite je položilo i 14 vatrogasaca prve klase i sedam vatrogasnih dočasnika prve klase.

– Od 6. do 10. kolovoza tijekom poplava u općini Drnje VZG Koprivnica angažirala je 118 koprivničkih vatrogasaca, šumsko vozilo, 23 kombi vozila, zapovjedno vozilo, čamac i pet prikolica. Ukupno je utrošeno 1360 radnih sati naših članova na ovoj velikoj i ozbiljnoj intervenciji – naglasio je zapovjednik Željko Cvrtila.

Srećko Mrazović, podpredsjednik VZG-a Čakovec, pozdravio je okupljene u ime svih gostiju te naglasio kako je ovo jedan lijepi početak suradnje i prijateljstva između okupljenih vatrogasnih zajednica te izrazio nadu da će ta suradnja biti na korist svih vatrogasaca i dobrovoljnog vatrogastva.

– Vi ste perjanica Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i to se vidi po vašim izvješćima. Rad VZG-a Koprivnica zaista je svestran, od protupožarne aktivnosti, pomoći u poplavama, natjecateljskim ekipama mladeži. Od šest županijskih ekipa na državnom natjecanju, vaših je bilo pet i to puno govori, a posebno odlično drugo mjesto mladeži Koprivnice – kazao je Mrazović te poklonio kip svetog Florijana predsjedniku Tucakoviću i VZG-u Koprivnica.

Pohvale za odličnu proteklu godinu i dobru suradnju izrazio je i gradonačelnik Jakšić.

– Svi već jako dobro znamo koliko gradska vatrogasna zajednica znači za naš grad i za naše sugrađane u svim onim situacijama kojih nažalost ima sve više. Lijepo je znati da možemo računati na jednu efikasnu i organiziranu ekipu ljudi koja je spremna u svakom trenutku u najkraćem mogućem roku reagirati i pomoći sugrađanima da zaštite imovinu i živote. VZG je u poplavama odradila lavovski posao, bez obzira što nije bilo lako. Što se tiče natjecatelja i mladeži, svima nam je drago vidjeti brojna natjecanja i odlične rezultate i moram spomenuti doček naših ekipa na trgu nakon državnog natjecanja koji je bio zaista impresivan. U sljedećoj godini čekaju nas kapitalna ulaganja i mnogo posla, ali siguran sam u realizaciju svega toga – rekao je gradonačelnik i nadodao kako mu puno znači što je i revizija i inspekcija u 2023. godini prošla bez ijedne primjedbe i to puno govori koliko je posla kvalitetno odrađeno i koliko je truda uloženo, a to se vidi po svim pokazateljima za 2023. godinu.