Za vrijeme adventskog razdoblja povećana je upotreba božićnih i novogodišnjih dekoracija poput lampica, svijeća, prskalica i raznih drugih predmeta kod kojih, ako nisu ispravni ili se s njima pogrešno rukuje, može doći do izbijanja požara.

Stoga vatrogasci apeliramo na sve građane da se drže uputa za korištenje te ostalih protupožarnih pravila kako bi blagdane proslavili na što mirniji način.

  • Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost jer mu treba samo 30 sekundi da izgori, zato ne postavljajte božićno drvce blizu kamina, peći i ostalih izvora topline
  • Svijeće držite podalje od božićnog drvca, zavjesa i papirnatih dekoracija te ih ne ostavljajte da gore bez nadzora
  • Lampice uvijek isključite prije spavanja ili kada nema nikog kod kuće
  • Provjerite ispravnost kablova prije korištenja božićne rasvjete
  • Ne stavljajte neispravne lampice na božićno drvce
  • Provjerite jesu li lampice i kablovi a vanjsku upotrebu
  • Nemojte preopterećivati utičnice
  • Oprezno rukujte pirotehničkim sredstvima i prskalicama koje osim ozbiljnih ozljeda mogu uzrokovati i požare

Vrlo je važno prije svega napraviti kontrolu svih rasvjetnih dekoracija koje ćete staviti na božićno drvce. To podrazumijeva provjeru je li utičnica ispravna, a žice neoštećene kako ne bi došlo do kratkog spoja jer su upravno neispravne lampice i žice najčešći uzroci požara tijekom blagdana. Na razini države, u prosjeku 10 požara godišnje izazovu upravo neispravne božićne dekoracije. Pripazite i da žaruljice nisu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama. Žaruljice se mogu zagrijati i do 90 stupnjeva, pa ih obavezo isključite iz struje ako odlazite na spavanje ili izlazite iz kuće.

Nadalje, na božićnu jelku nikada se ne stavljaju upaljene svijeće, niti ih se ostavlja bilo gdje u kući bez nadzora. Ukrasi s oznakom nezapaljivo (fire retardant) uvijek su bolji izbor od onih koji tu oznaku nemaju.

Božićna drvca postavite što dalje od peći, radijatora, grijalica i televizora, a preporuča se pokraj drvca držati i aparat za gašenje jer je potrebno samo nekoliko sekundi da plamen zahvati cijelo drvce, a zatim i namještaj, zavjese i ostatak prostorije. Kod prirodnih drvaca treba paziti i na smolu koja pri zapaljenju stvara puno dima, što može biti potencijalno smrtonosno.

Za kraj apeliramo na građane da uopće ne koriste pirotehniku, a ako se već koristi, potrebno je odmaknuti se što dalje od gorivih predmeta i objekata.