Dobrovoljno vatrogasno društvo Jagnjedovec primilo je Plaketu grada Koprivnice na svečanom obilježavanju Dana grada održanom 3. studenog. DVD Jagnjedovec ove je godine obilježio 90 godina rada te je tom prigodom održana proslava na kojoj su gotovo svi članovi primili neko od priznanja ili uvjerenja o osposobljenosti, što dovoljno govori o angažmanu svih članova tijekom duge povijesti vatrogastva u Jagnjedovcu.

S aktivnim radom započeli su odmah nakon osnivanja, i to sudjelovanjem na vježbama, natjecanjima i edukcijama za svoje članove te edukacijama građana o protupožarnoj zaštiti.

Aktivno sudjeluju u radu i aktivnostima koje organizira i provodi Vatrogasna zajednica grada Koprivnice, a prema broju odrađenih intervencija, kojih je na godišnjoj razini 30-ak, jedno su od najaktivnijih društava u sastavu VZG-a po pitanju operativnog djelovanja. Samim time, nabavljaju ili već posjeduju modernu opremu i alate potrebne za sve vrste intervencija, što požarnih, što tehničkih, a u zadnje vrijeme i onih uzrokovanih elementarnim nepogodama poput poplava. U posljednjih 20 godina surađuju su INA-Naftaplinom na protupožarnoj preventivi na bušotini koja se nalazi na području djelovanje DVD-a Jagnjedovec. Od 2008. godine tijekom požarne sezone po nekoliko članova DVD-a odlazi na redovite dislokacije u NP Brijuni i izvanredne dislokacije na sva područja RH na koja se upućuju koprivnički vatrogasci.

Članovi DVD-a godišnje odrađuju više od 900 sati dobrovoljnog rada na raznim radnim akcijama, vatrogasnim vježbama i obukama. Društvo ima i natjecateljski dio te rade s ekipama djece (od 6 do 12 godina) koje su ostvarile odlična mjesta na natjecanjima. 2008. godine formirana je ekipa muške mladeži (od 12 do 16 godina) koja je te godine na županijskom natjecanju osvojila prvo mjesto i po prvi puta odvela DVD Jagnjedovec na državno natjecanje 2010. godine u Šibeniku, a na državnim natjecanjima nastupili su još i 2012. i 2014. godine. Surađuju s Udrugom žena Hrvatska ruža, Mjesnim odborom te Gradom Koprivnicom, a tijekom godina razvili su suradnju i dobre odnose s dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Jalžabeta, Kolana, Opatije, Radvanje-Maribor i Bleda.

Izvor naslovne fotografije: epodravina.hr