U utorak, 24. listopada, održana je pokazna vježba civilne zaštite Grada Koprivnice u kampusu, na lokaciji ENTER Koprivnica – Inkubator kreativnih industrija. Tema vježbe bila je gašenje požara, evakuacija i spašavanje zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade i požar izazvanih potresom.

Cilj vježbe praktična je provjera Plana evakuacije i spašavanja iz zgrade ENTER Koprivnica i spašavanje zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrala se i osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

Kratki opis vježbe

24. listopada 2023. godine u 12:00 sati razoran potres pogodio je grad Koprivnicu te izazvao materijalnu štetu u vidu urušavanja zgrade ENTER Koprivnica – Inkubator kreativnih industrija, s popratnom pojavom – požarom. Djelatnici Inkubatora i pravnih osoba evakuirali su se prostora, a voditelj evakuacije nakon provjere brojnog stanja utvrdio je da nedostaju dva zaposlenika. Vatrogasne snage vršile su unutarnju navalu i ugasile požar te pronašle jednog zaposlenika, iznijele ga i predale djelatnicima županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ispostave Koprivnica. Pripadnici HGSS Stanice Koprivnica pretražili su objekt i pronašli drugu osobu.

U vježbi su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice, VZG Koprivnica (DVD Štaglinec i DVD Koprivnica sa po ukupno šest dobrovoljnih vatrogasaca) te ostale gradske žurne službe.

Pokaznoj vježbi prisustvovao je i saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić, a u funkciji zamjenika načelnice Stožera civilne zaštite grada Koprivnice pročelnik Dario Jembrek.