Zdenka Hiržin i Valentina Novak, operativne vatrogaskinje iz DVD-a Draganovec od četvrtka su na redovnoj dislokaciji na priobalju, a s jučerašnjim danom započele su i sve ostale planirane dislokacije vatrogasaca s kontinenta.

Značajan je ovo dan za hrvatsko vatrogastvo, upravo zbog toga jer je ove godine prvi puta započela dislokacija operativnih žena u vatrogastvu, koje do sada nisu išle na redovne dislokacije. Tako su naše Zdenka i Valentina u četvrtak otputovale u Supetar na Braču gdje će sljedeća dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar i gdje će kao pojačanje dežurati i pomagati domaćim kolegama vatrogascima jer je glavni napor požarne sezone započeo već 19. lipnja, unatoč nešto povoljnijim vremenskim i klimatskim uvjetima. Za HVZ ovo je veliki korak naprijed u smislu ravnopravnosti spolova i jednakoj prisutnosti naših kolegica vatrogaskinja u svim područjima vatrogasnog poziva pa tako i onom najtežem, profesionalnom, operativnom, neposredno na terenu.

Vatrogaskinje DVD-a Draganovec od samog dolaska sudjeluju u aktivnostima domaćeg DVD-a Supetar, a već su odradile i nekoliko vježbi, domaćini su ih upoznali s opremom i područjem na kojem će raditi. Stoga će one kao i svako drugo vatrogasno pojačanje u priobalju redovno dežurati i izlaziti na intervencije s domaćim vatrogascima obavljajući pri tome i sve ostale redovne vatrogasne djelatnosti poput redovnih pregleda i posprema tehnike i vozila, vatrogasnih vježbi, a bit će vremena i za edukacije i stručne radionice. Kako kažu naše cure, zahvaljuju domaćinima na gostoprimstvu i atmosferi u kojoj se osjećaju kao da su kod kuće gdje će steći dragocjeno iskustvo, što više na suradnji i vježbama, a nadaju se, što manje na intervencijama.

Koprivnički vatrogasci, njih osam, od jučer je dežurno i u Nacionalnom parku Brijuni. Kao i svake godine, na Velikom Brijunu dežura četvero profesionalnih vatrogasaca iz JVP Koprivnica, dok se na Malom Brijunu nalaze dvojica dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-a Štaglinec. Na otoku Vangi također su dvojica dobrovoljnih vatrogasaca, po jedan iz DVD-a Starigrad i DVD-a Jagnjedovec. Na otočje Brijuni uz vatrogasce je upućeno i interventno vatrogasno vozilo Renault Master kojeg koristi DVD Štaglinec.