Međunarodni dan vatrogasaca slavi se na Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Tim povodom, Vatrogasna zajednica grada Koprivnice organizirala je u četvrtak, 4. svibnja, proslavu u Domu kulture u Starigradu, a domaćin je bio DVD Draganovec. Proslava je započela svečanim mimohodom kojim je zapovijedao Željko Cvrtila, zapovjednik VZG-a Koprivnica, i to od doma do crkve svete Majke Terezije u pratnji Puhačkog orkestra Čazma te svetom misom koju je vodio velečasni Ivica Puškadija, nakon čega su se koprivnički vatrogasci svečano postrojili ispred Doma kulture gdje je održan i prigodni domjenak.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH i predsjednik VZG-a Koprivnica.

– Zahvaljujem svima koji su se danas okupili te svima čestitam Dan vatrogasaca. Svako društvo u gradskoj Zajednici molim da budemo ponosni hrvatski vatrogasci. Zahvaljujem DVD-u Draganovec na domaćinstvu, te ponovno naglašavam zajedništvo, donošenje zajedničkih odluka i zajednički rad. VZG Koprivnica u suradnji s Gradom nastavlja s jako dobrim radom kakav se odrađivao i do sada. Ove godine s proračunom od 164.000 eura koji je izdvojio Grad Koprivnica ići ćemo u nabavku manjih vozila za gašenje požara na manje dostupnim mjestima te ćemo sva naša društva opremiti potrebnom opremom – kazao je zapovjednik Tucaković.

Na svečanosti je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, koji je prilikom obraćanja izrazio veliki ponos i zadovoljstvo na sve ono što vatrogaskinje i vatrogasci odrađuju za naš grad i građane.

– Imamo sjajnu vatrogasnu zajednicu u kojoj u svakom trenutku imamo volontere i humanitarce koji su spremni priskočiti u pomoć našim građanima i na tome vam zahvaljujem. Vaš rad, trud i povijest govore sami za sebe i zaslužili ste da vas i Grad poprati u svim segmentima vašeg djelovanja – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Okupljenima se obratio i velečasni Puškadija, i sam član DVD-a Starigrad, te zaželio svim vatrogascima da ih u njihovom radu prati sveti Florijan. U ime domaćina okupljenima se obratila i Aleksandra Rajšel, predsjednica DVD-a Draganovec.

Osim ove centralne proslave u kojoj je sudjelovalo svih 11 dobrovoljnih društava i JVP Koprivnica, Florijanovo se obilježilo i u Reki gdje su se domaćim vatrogascima pridružili kolege iz Domaja.