Vatrogasna zajednica grada Koprivnice sudjelovala je na godišnjoj izbornoj skupštini Gasilske zveze Domžale ovog petka, 24. ožujka. VZG Koprivnicu predstavljao je zamjenik predsjednika Darko Jurković, u pratnji članova DVD-a Koprivnica i DVD-a Starigrad.

Suradnja i prijateljstvo gradova Koprivnice i Domžala traje desetljećima, a aktivna je i danas. Koprivnica i Domžale, kao vrlo razvijeni gradovi u ono doba, surađivati su počeli već nakon Drugog svjetskog rata pomažući su međusobno preko gospodarskih i obrtničkih komora te zamjenom robe i znanja. Gradovi su potpisali Sporazum o suradnji i prijateljstvu, i to 2011. godine, a dobre odnose njeguju i današnji gradonačelnici, Mišel Jakšić i Renata Kosec te donedavni dugogodišnji gradonačelnik Toni Dragar.

Vatrogasna suradnja ova dva grada okrunjena je i poveljom o bratimljenju između DVD-a Koprivnica i PGD-a Domžale-mesto 20029. godine, a dobri odnosi podignuti su i na razinu gradskih vatrogasnih zajednica. Matjaž Korošec, predsjednik Gasilske zveze Domžale, Matjaž Merkužić, zapovjednik, te dopredsjednik Anže Korošec koji je ujedno i predsjednik PGD-a Dmžale-mesto rado su viđeni gosti u Koprivnici te se redovito odazivaju na pozive Koprivničanaca i obrnuto.

Kako je na skupštini GZ-a Domžale istaknuo Darko Jurković, veselimo se svim uspjesima slovenskih kolega, uvijek ćemo se odazvati na poziv, bilo da se radi o pomoći u ljudstvu, opremi ili pozivu na druženje. Domžalski vatrogasci uključili su se i u pomoć potresom pogođenom području preko VZG-a Koprivnica te donirali prijeko potrebnu opremu. Budući da su sustavi vatrogastva u Hrvatskoj i Sloveniji slični, puno je primjera iz kojih mogu učiti i jedni i drugi, te dobre prakse primjenjivati u svojim vatrogasnim društvima. Slovenski vatrogasci u nekim segmentima bolje su opremljeni od hrvatskih kolega, a s druge strane hrvatski vatrogasci imaju puno iskustva s požarima, posebno onih otvorenog prostora. Lanjski veliki požar na Krasu u Sloveniji najbolji je primjer dobre suradnje i pomoći koju je HVZ na čelu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem poslao Sloveniji u vidu kanadera koji su pomogli u bržem obuzdavanju vatre.